Eilen illalla tuli YLE Teemalta Wild Thing, ranskalaisen Jérôme de Missolzin dokumentti rock-musiikin historiasta. Olette molemmat varmaan nähneet tämän jo vuosia sitten. Minuun ainakin teki vaikutuksen. Koska aamulla on herättävä varhain, katsoin ohjelmaa jokseenkin puolinukuksissa ja meninkin jo reilusti ennen sen päättymistä nukkumaan. Katson lopun Yle Areenasta.

Ohjelmassa selvitetään populaarimusiikin tärkeimpiä tapauksia ja käänteitä  kuusikymmenluvulta... jaa... tuskin nykypäivään, mutta todennäköisesti punkiin asti... Herrajjumala! Johan punkin ensioireista on sen 40 vuotta! Mielenkiintoisia yksityiskohtia olivat mm. kaikki  seksiin ja huumeisiin liittyvät sekä tietenkin kuolema-aiheiset ("27"). Muuan hengissä selvinnyt ja vielä haastatteluhetkellä elossa ollut "happo" kertoi ottaneensa lsd-tabletteja Hendrixin kanssa. Kun aine oli alkanut vaikuttaa, olivat soittaneet kitaroilla.... 300 - 400 -vuoden jamisession!

Jotenkin tuota ohjelmaa katsoessa moni asia tuntui loksahtavan paikoilleen. Kuka artisti oli aidosti asialla, kuka vain asialla ollakseen.

Että jos on jääny näkemättä, niin suosittelen. Teemalta tulee muutenkin paljon  kiinnostavia dokkareita, mm "Punaista ilmaa" (Le fond de l'air est rouge, Ranska 1977).  Chris Markerin dokumenttielokuva 1960-1970-lukujen poliittisesta kuohunnasta ja uusvasemmiston tiestä Prahan keväästä Chilen sotilasvallankaappaukseen. Satuin tuota ohimennen pätkän näkemään ja tajusin: Tuo olis pitäny tietää jo sillon 70-luvulla.

 

Valitettavasti suosittelemani ohjelmat eivät näy Suomen ulkopuolella, mutta uskoisin vastaavan tarjonnan löytyvän sveduissakin...

 

Päivän piirros on tutusti ja turvallisesti työmaan seinältä (+3). Alkuperäisen repliikin (puhekuplan) vaihdoin, ettei kenellekään tulisi paha mieli.